Na čo sa zamerať pri výbere hrobu

17.08.2020
Autor: Jakub

Ak ste sa rozhodli pre zhotovenie nového alebo rekonštrukciu starého hrobového miesta mali by ste vedieť niekoľko vecí, na ktoré sa treba zamerať.

V prvom rade, výber kamenárstva. Výber kamenára je najdôležitejší krok k dosiahnutiu očakávanej kvality práce. Vyberajte overeného kamenára z odporúčaní od vašich známych alebo sa zastavte u miestneho kamenára. Snažte sa vyvarovať "kamenárom", ktorí Vás oslovia na cintoríne so zámienkou, že Vám zhotovia hrob rýchlo a lacno. Vždy sa spýtajte ako sa volajú a informujte sa na miestnom úrade respektíve správe cintorína, či sa jedná o dôveryhodnú firmu. Často za mnou chodia zákazníci, ktorí uverili podvodníkom a prosia nás o radu. Pretože, im zaplatili veľa peňazí a práca bola odflaknutá, v niektorých prípadoch aj nedokončená. 

V prípade, že ste si vybrali nás, neváhajte nám zavolať a dohodneme si spolu stretnutie na cintoríne. Na stretnutí si obzrieme miesto a pomeriame rozmery, aby všetko sedelo. Ak Vám bude niečo nejasné, poradíme Vám. Ukážeme Vám prácu, ktorú sme na každom cintoríne v našom okolí robili a sami si spravíte prehľad o tom akú kvalitnú prácu robíme. Určite Vám poukazujeme aj staršie hroby, ktoré na svojej kvalite ani rokmi nestratili.

Ďalej je potrebné vybrať farbu a typ kameňa. Platí jedno všeobecné pravidlo, že na svetlých a prskaných kameňoch nie je až tak vidieť prach a špina, no čierna žula je svojou elegantnosťou veľmi dôstojný kameň. Čierna sa krásne kombinuje s inými odtieňmi žuly a spolu vytvárajú pekný kontrast.

Zákazníci sa ma často pýtajú akú hrúbku majú mať krycie dosky a či majú zvoliť variantu s otvorom alebo bez otvoru. Štandardná hrúbka krycích dosiek je 3cm. Hrubšie krycie dosky, ako napr. 4cm alebo 5cm, sa používajú ak chceme dosiahnuť efekt masívneho prevedenia hrobu. Pri 3cm hrúbke krycích dosiek sa nemusíte báť prasknutia ak je montáž vykonaná správne.

Otvorený hrob by som odporučil zákazníkom, ktorý budú mať čas na starostlivosť, pretože  akýkoľvek otvor si to vyžaduje. Aj keď si niekto povie, že tam dá iba kamienky, poprípade kôru, tak skôr či neskôr zistí, že raz za mesiac tomu bude musieť obetovať čas a vyčistiť nečistoty, ktoré tam nafúkalo. Ak sa rozhodnete, že chcete mať v otvore živé kvety, musíte rátať s tým, že na jar ich treba ostrihať a prekypriť zem. V letných mesiacoch ich budete musieť chodievať polievať minimálne 2x do týždňa a v zime ich zasa zostrihať.

Chápeme, že vyberanie pomníka nie je pre Vás jednoduchá záležitosť a preto sme tu, aby sme Vám pomohli sa rozhodnúť.