Hlavné výhody kuchynských pracovných dosiek z prírodného kameňa

17.08.2020
Autor: Gabika

Otázky, ktoré si mnohí majitelia domov kladú, keď stavajú nový dom, zariaďujú byt alebo prerábajú svoje existujúce bývanie. Použiť kameň v kuchyni? Oplatí sa to? Nie je to zbytočná investícia? Chcela by som Vám v jednoduchosti zosumarizovať hlavné benefity použitia kameňa do vašej kuchyne.

Prírodné kamene sú práve to, čo vlastníci domu dnes vo svojej kuchyni chcú. Je šťastie, že prírodné kamene, ako sú žula a mramor, sú dnes na Slovensku oveľa dostupnejšie ako pred niekoľkými rokmi, ale niektorí ich stále váhajú použiť. Aj keď je na trhu veľa cenovo dostupnejších dosiek z drevotriesky, použitie prírodného kameňa má mnoho výhod, ktoré verím, že vyrovnáva vyššiu cenu. Uvádzam zopár z týchto benefitov, ktoré Vás presvedčia.

Odolnosť

O prírodnom kameni môžeme povedať, že je veľmi tvrdý. Žula je odolnejšia a tvrdšia ako mramor. Odborníci hodnotia odolnosť alebo tvrdosť minerálov proti poškriabaniu podľa Mohsovej stupnice, kde diamant predstavuje najvyššiu hodnotu 10 z 10 stupňov. Žula sa hodnotí od 4 do 7, v závislosti od zloženia. Mramor sa pohybuje od 3 do 5, opäť v závislosti od jeho zloženia. To v jednoduchosti znamená, že žula je odolná proti poškriabaniu a mramor je relatívne mäkký.

Žula a mramor sú odolné vďaka dlhodobému vzniku v extrémnych prírodných podmienkach. Ľahko zvládnu bežné používanie bez toho, aby utrpeli akékoľvek poškodenie.

 

Prispôsobivosť

Ďalšou výhodou prírodného kameňa je, že je prispôsobivý. S veľkou pravdepodobnosťou nájdete kameň, ktorý bude vyzerať skvele s akýmkoľvek štýlom kuchyne a bude vyhovovať aj osobným preferenciám mnohých z Vás. Žula je mimoriadne prispôsobivá, pretože zapadá, ako do tradičných kuchýň, tak aj do tých najmodernejších. Závisí to od zvolenej farby a jej vzoru.

Okrem porovnania akéhokoľvek štýlu a dizajnu sa prírodné kamene dobre kombinujú s rôznymi druhmi materiálov. Krásne ladí s drevom, oceľou a betónom. Prináša sofistikovanosť, hravosť aj drámu presne podľa vášho výberu a chuti.

 

Estetický dizajn

Niektorí ľudia môžu pochybovať, či zvoliť prírodný kameň alebo umelý. Umelo vyrobené kamene môžu tromfovať prírodné, pokiaľ ide o výber farieb a dostupnosť, ale náročné oko vždy zachytí unikátnosť a hĺbku prírodného kameňa. Niektoré umelo vyrobené kamene sa môžu snažiť napodobňovať štruktúru a vzhľad ale nedosiahnu rovnaký efekt.

Dobrým prirovnaním pre originalitu prírodných kameňov je porovnanie s odtlačkami prstov. Rovnako ako žiadny dvaja ľudia, dokonca ani identické dvojčatá, nemajú rovnaké odtlačky prstov, neexistujú ani dve rovnaké dosky z prírodného kameňa. Príroda je krásna a kamene sa tvoria nepredvídateľným spôsobom.

Napriek tomu, že dosky z prírodného kameňa sú z rovnakého lomu, s rovnakým zložením a vytvárajú sa za rovnakých podmienok, vždy budú mať niečo jedinečné. Môže to byť trochu iná farba, zhluky kryštálov alebo neočakávané pruhy a žily.

 

Investičná hodnota

Prírodné kamene nakoniec získavajú hodnotu aj v priebehu času. Sú trvácne a to ľudia považujú za výhodu pre domácnosť. Žulové dosky okamžite zmenia kuchyňu z dobrej na skvelú. Aj keď estetika môže byť subjektívna, reakcia ľudí na dosky z prírodného kameňa je vždy pozitívna, pretože vyzerajú elegantne a sú nadčasové. Takáto kuchyňa je ideálna pre mnoho zákazníkov, ktorí chcú zvýšiť hodnotu svojej nehnuteľnosti.

 

Osobná skúsenosť

Ja si už roky neviem predstaviť nič iné v mojej kuchyni ako práve kameň. Už dávno nerozmýšľam na tým, kam môžem položiť horúci plech z rúry alebo niečo narýchlo odkrojiť bez hľadania dosky na krájanie. Čokoľvek sa mi vyleje, tak neriešim následné škvrny. A údržba? Veľmi jednoduchá a ekologická -  kvalitná utierka z mikrovlákna a čistá voda.

Verím, že napriek prvotnej vyššej investícii si Vašu dosku zamilujete.