STAR GALAXY, hviezdna kráska z Indie

18.08.2020
Autor: Gabika

V kamennej galaxií je jedna hviezda, ktorá žiari viac ako 25 rokov. Táto hviezda sa volá Star Galaxy a ťaží sa v Indických lomoch. Svojím pôvabom a kvalitou si získala priazeň veľa zákazníkov. Doposiaľ odhadovaný predaj sa šplhá takmer ku 3 000 000 m3.

Star Galaxy má do čierna sfarbené pozadie so zlatými škvrnami. Škvrny sú spôsobené prítomnosťou Enstatínu bohatého na železo (Bronzit). Práve prítomnosť Enstatínu ma za dôsledok nezameniteľnú štruktúru, ktorá sa až príliš podobá na nebo plné hviezd.

Naša hviezda ma tvrdosť 4,5 z 10 stupňovej Mohsovej stupnice. Svojou tvrdosťou je ideálna ako exteriérový  kameň, kde si našla uplatnenie v cintorínskej architektúre, avšak svojím jedinečným hviezdnym dizajnom si je využívaná aj v interiéri.

Ložiská tejto žuly sa nachádzajú v Indií v meste Ongole. Lomy sú rozmiestnené na 400 hektároch. Veľkosti lomov sú väčšinou o veľkosti od 2 do 20 hektárov. Každý z nich je vybavený modernými strojmi na ťažbu kameňa v náročných podmienkach. Celosvetový dopyt po kameni ako takom je čoraz väčší a preto  sú tieto stroje neustále modernizované. Nie je prekvapením, že v niektorých z týchto lomov sa nachádzajú najmodernejšie ťažobné stroje na svete.

Komplikovaný a veľa krát nebezpečný prístup ku ťažbe sú len jedným z viacerých problémov pri samotnej ťažbe. Čoraz teplejšie dni, vietor a prach, všetky tieto prírodné vplyvy majú výrazný dopad na cenu samotného kameňa.

Naše kamenárstvo využíva túto žulu najmä v interiéri, kde ju používame na kuchynské dosky. Veľký záujem o ňu prejavili aj romantické duše, keď ju použili ako obklad krbu. Odraz plameňov sa vie zaujímavo pohrať so zlatými škvrnami v kameni. Svojich zákazníkov si našla aj v cintorínskej architektúre. Predajná cena je vyššia, ako pri ľahšie dostupných kameňoch no veríme, že ak ju uvidíte na vlastné oči, tak sa Vám táto kráska zapáči.